Excimerlaserchirurgie verandert de geometrie van het hoornvlies. Als gevolg van een dergelijke operatie wordt het menselijke optische systeem perfecter en hoeft de patiënt geen optische correctieproducten (bril of contactlenzen) meer te gebruiken.
Het is belangrijk op te merken dat tijdens de chirurgische behandeling van ametropie het brekingsvermogen van het netvlies verandert, waardoor de stralen uit het beeld duidelijk in de maculaire zone worden gefocust. Tegelijkertijd wordt het zicht aanzienlijk beter.
Waarom neemt het gezichtsvermogen af?
Breking verwijst naar het optische vermogen van het hele oog. Breking wordt meestal uitgedrukt in dioptrieën. Wanneer deze functie verminderd is, neemt de gezichtsscherpte af, wat leidt tot een afname van de kwaliteit van leven.
Astigmatisme, bijziendheid en verziendheid gaan in alle gevallen gepaard met een afname van de gezichtsscherpte. Elke brekingsfout leidt ertoe dat het brandpunt van de stralen zich niet in het vlak van het netvlies bevindt, maar ervoor of erachter. Daarom hebben dergelijke patiënten correctie van de visuele functie nodig met behulp van externe optische apparaten (bril of contactlenzen). Deze noodzaak kan enige overlast veroorzaken en is soms onveilig.
Van de ziekten die gepaard gaan met refractieafwijkingen komt bijziendheid het meest voor. Volgens statistieken lijdt een derde van alle bewoners van de aarde aan bijziendheid. Deze ziekte kan op elke leeftijd worden gediagnosticeerd, maar meestal worden patiënten met bijziendheid gediagnosticeerd op de leeftijd van 8-16 jaar. In de toekomst kan de ziekte zich stabiliseren of blijven voortschrijden. Hoe dan ook beïnvloedt bijziendheid de kwaliteit van leven, waardoor de patiënt ongemak ervaart, en vereist daarom veel aandacht van specialisten.
Opgemerkt moet worden dat elke visuele beperking verplichte correctie vereist. Veel mensen geloven dat bij het gebruik van een bril om het gezichtsvermogen te corrigeren, de gezichtsscherpte afneemt, maar dit is niet waar. Integendeel, als u geen correctiemethoden toepast, kunnen uw ogen niet meer werken, wat na verloop van tijd zeker tot amblyopie zal leiden. In dit geval zal het, zelfs met een perfecte zichtcorrectie, niet 100% zijn
Waarom heb je laserzichtcorrectie nodig?
Vanwege het feit dat veel mensen last hebben van refractieve fouten (verziendheid, astigmatisme, bijziendheid), ontwikkelen specialisten voortdurend nieuwe methoden voor effectieve behandeling. Een van de nieuwe methoden die zeer effectief zijn bij ametropie is laserherstel van de visuele functie.
Ondanks het feit dat zowel brillen als contactlenzen wijdverspreid, gemakkelijk te gebruiken en betaalbaar zijn, wenden elke dag enkele duizenden mensen zich tot specialisten met het verzoek om laserzichtcorrectie uit te voeren.
Het is vrij eenvoudig uit te leggen waarom dit gebeurt. Ten eerste brengt zelfs de modernste bril de eigenaar wat ongemak met zich mee. Bij langdurig dragen ontstaat er druk op de neus- en orenbrug, wat soms gepaard gaat met pijn. Ook in de winter is het erg lastig om een bril te dragen, omdat bij een scherpe temperatuurverandering in een warme kamer de bril onmiddellijk beslaat. Bovendien veroorzaakt een bril bij actieve sporten niet alleen ongemak, maar kan hij ook gevaarlijk zijn.
Brillen kunnen, net als contactlenzen, worden vergeten of verloren gaan, dus verstandige mensen hebben altijd een extra paar om ze te vervangen.
Als u de juiste contactlenzen kiest, zullen deze ongetwijfeld minder ongemak veroorzaken. Zo beslaan de lenzen niet, oefenen ze geen druk uit op de neusbrug en zijn ze comfortabel bij actieve activiteiten. Bij gebruik van lenzen, zelfs de modernste, neemt de zuurstofconcentratie in de hoornvliescellen echter af. Als gevolg hiervan beginnen bloedvaten uit de onderliggende lagen in het hoornvlies te groeien en kan zich in de loop van de tijd ook het droge-ogensyndroom ontwikkelen. Meestal treden onomkeerbare veranderingen in het oog op 5-10 jaar nadat u bent begonnen met het dragen van contactlenzen. Hierna moeten patiënten vaak overstappen op een bril of op zoek gaan naar een ander alternatief.
Lasercorrectie voor brekingsfouten helpt de patiënt contactlenzen en brillen voor altijd op te geven, dus deze behandeling zorgt voor een hoge levensstandaard.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle patiënten geschikt zijn voor laserbehandeling van ametropie. Kinderen onder de 18 jaar kunnen bijvoorbeeld geen lasercorrectie ondergaan, omdat de groei van hun oogbol nog niet voltooid is. Voor deze categorie patiënten zijn een bril en contactlenzen de enige manier om de gezichtsscherpte te verbeteren. In dit geval is het belangrijk om de lenzen correct te dragen om geen onomkeerbare veranderingen aan het hoornvlies te veroorzaken. Een oogarts zal u hierbij helpen als u hem regelmatig bezoekt en de dynamiek van veranderingen in het gezichtsvermogen volgt.
Preoperatieve voorbereiding voor laserzichtcorrectie
Om een laserzichtcorrectieoperatie uit te voeren, moet u eerst een uitgebreid oftalmologisch onderzoek uitvoeren. Tijdens de diagnose evalueert de arts de toestand van de oogbol als geheel en al zijn structuren afzonderlijk. Ook worden veel belangrijke parameters gemeten.
De belangrijkste diagnostische methoden zijn onder meer:
- Visometrie, dat wil zeggen het meten van de gezichtsscherpte;
- Pneumotonometrie, noodzakelijk om de waarde van de intraoculaire druk te bepalen;
- Pachymetrie, waarbij de dikte van het hoornvlies wordt gemeten;
- Autorefractometrie, waarbij de breking van het oog automatisch wordt bepaald;
- Echobiometrie nodig om de lengte van het oog te meten;
- Perimetrie, dat wil zeggen het bepalen van de grenzen van het gezichtsveld;
- De Schrimer-test is nodig om de hoeveelheid geproduceerd traanvocht te beoordelen;
- Computertopografische analyse van het hoornvlies, een moderne methode om de structuur van het hoornvlies te verduidelijken;
- Onderzoek van de fundusstructuren na voorlopige maximale mydriasis met behulp van medicinale druppels.
Na een zorgvuldige preoperatieve voorbereiding en diagnostiek kan de arts met grote zekerheid spreken over de resultaten die de patiënt na lasercorrectie kan verwachten. Hiermee kunt u ook de meest voorkomende complicaties in de postoperatieve periode voorkomen.
Hoe wordt laserzichtcorrectie uitgevoerd?
Tijdens de operatie wordt een minimaal invasief effect op de substantie van het hoornvlies uitgevoerd, wat leidt tot een verandering in de kromming van het oppervlak.
Nadat de arts de vorm van het hoornvlies heeft gecorrigeerd met behulp van een excimerlaser, convergeren de stralen van het beeld op een punt dat zich strikt in het vlak van het netvlies bevindt. Alle methoden die in de moderne geneeskunde worden gebruikt, zijn zeer veilig, nauwkeurig en zorgen voor een hoge gezichtsscherpte.
De laserzichtcorrectieoperatie zelf duurt gemiddeld ongeveer 10-15 minuten. Tijdens de operatie wordt plaatselijke verdoving gebruikt, die wordt uitgevoerd met speciale oogdruppels. Hierdoor kunt u de pijn minimaliseren, zowel tijdens de procedure als erna. Nadat de operatie is voltooid, wordt de patiënt ongeveer anderhalf uur in de kliniek geobserveerd. Vervolgens wordt de patiënt naar huis gestuurd, nadat hij eerder alle aanbevelingen heeft gegeven. Het is belangrijk op te merken dat chirurgie voor oogcorrectie met laser vrijwel geen effect heeft op het levensritme van de patiënt, dat wil zeggen dat de beperkingen in de postoperatieve periode minimaal zijn.
Al in de fase van een volledig medisch onderzoek zal de arts alle uitleg geven over de kenmerken van de preoperatieve en herstelperiode. Om deze informatie te systematiseren, zijn er zeer handige herinneringen waarin de patiënt antwoorden op al zijn vragen kan vinden.
Voordelen van excimeerlaserzichtherstel
Gezichtscorrectie met behulp van een excimeerlaser is een veel voorkomende procedure waar in alle landen veel vraag naar is.
De voordelen van de methode zijn onder meer:
- Betrouwbaarheid van resultaten;
- Pijnloos;
- Snelheid van uitvoering (niet meer dan een kwartier);
- Veiligheid;
- Het uitvoeren van manipulaties op poliklinische basis;
- Breed scala aan mogelijkheden;
- Korte herstelperiode;
- Voorspelbaar en voorspelbaar resultaat met hoge nauwkeurigheid;
- Geen snijwonden of naden;
- Eenvoud en toegankelijkheid;
- Er zijn geen aanvullende tests nodig;
- Hoge efficiëntie die een leven lang meegaat.
Opgemerkt moet worden dat, ondanks de ruime mogelijkheden van laserzichtcorrectie, deze operatie niet de afwezigheid van verschillende oogpathologieën in de toekomst garandeert.
Contra-indicaties voor herstel van laserzicht
Helaas is het niet altijd mogelijk om lasercorrectie van de visuele functie uit te voeren. Alle contra-indicaties voor deze operatie kunnen in twee grote groepen worden verdeeld: tijdelijk en permanent. Onder de tijdelijke contra-indicaties zijn de meest voorkomende pathologieën van het oog (of het lichaam als geheel) die omkeerbaar zijn. Nadat deze ziekten zijn genezen, is het heel goed mogelijk om lasercorrectie uit te voeren. Tijdelijke contra-indicaties zijn onder meer:
- Progressieve bijziendheid, omdat de breking niet stabiel is;
- Acute ontstekingsveranderingen, zowel in het oog zelf als in andere lichaamssystemen;
- Zwangerschap;
- Lactatieperiode;
- Veranderingen in de fundus, inclusief breuken en dystrofische veranderingen;
- Degeneratieve processen in hoornvliescellen.
Als er voortdurend contra-indicaties zijn, wordt laserzichtcorrectie onmogelijk. Deze omvatten:
- Dun hoornvlies;
- Glaucoom;
- Subluxatie van de lens;
- Netvliesloslating;
- Staar;
- Gedecompenseerde diabetes mellitus;
- Eerdere chirurgische behandeling voor netvliesloslating.
Interessant is dat, zelfs als er absolute contra-indicaties zijn voor laserzichtcorrectie, u een effectieve alternatieve behandelmethode kunt kiezen die het gezichtsvermogen helpt herstellen.
De belangrijkste verschillen tussen laserchirurgie en andere technieken
Lasercorrectie voor brekingsfouten omvat verschillende typen. Na het lezen van de naam begrijpen de meeste patiënten de essentie van de operatie niet, omdat er voornamelijk afkortingen of gevestigde termen worden gebruikt. Een onderscheidend kenmerk van REIC- en LASIK-operaties van SuperLASIK is de tweede fase van de operatie, waarbij een femtoseconde-laser bij het proces betrokken is.
De term SuperLASIK, die in de praktijk wordt gebruikt, is niet helemaal correct, omdat patiënten misschien denken dat de conventionele LASIK-techniek op de een of andere manier inferieur is en inferieur is. In de buitenlandse literatuur wordt een correctere term gebruikt (aangepaste LASIK). Vertaald zou deze operatie gepersonaliseerde LASIK moeten worden genoemd. Dit betekent niet dat traditionele LASIK-chirurgie nadelen heeft. Alleen verdient het in sommige bijzondere gevallen de voorkeur om SuperLASIK uit te voeren, terwijl u zich in andere situaties kunt beperken tot een eenvoudige LASIK-operatie. Dat is de reden waarom bij het kiezen van een methode voor laserzichtcorrectie een individuele benadering moet worden gebruikt, waarbij rekening wordt gehouden met de gegevens van het preoperatieve onderzoek.
Een belangrijk verschil tussen FemtoLASIK en traditionele lasercorrectie is dat de operatie volledig contactloos is. De eerste fase, waarin de oppervlakkige flap van het hoornvlies wordt doorgesneden met een microkeratoommesje, wordt bij FemtoLASIK uitgevoerd met behulp van een femtoseconde laser. Deze techniek is vrij nieuw, dus er is nog niet voldoende ervaring opgedaan om de effectiviteit en veiligheid ervan duidelijk te bepalen.
Een aantal artsen is van mening dat de femtosecondelaser veel veiliger is dan een microkeratoom, maar andere specialisten zijn het niet eens met deze stelling en geven de voorkeur aan mechanische vorming van de flap.
Een andere nieuwe methode van laserzichtcorrectie is de Smail-operatie. Tijdens deze procedure wordt alleen een femtoseconde-laser gebruikt en ontbreekt het stadium van het vormen van een oppervlakteklep uit hoornvliesweefsel. In dit geval wordt onmiddellijk een refractieve sectie gevormd in de diepe lagen van het hoornvlies. Dit laatste wordt verwijderd via een minimale incisie (2-4 mm) in de oppervlakkige lagen van het hoornvlies met behulp van een speciaal instrument. Ook deze incisie wordt gemaakt met een femtoseconde laser.
Het is heel belangrijk om te begrijpen dat visie en ogen een van de belangrijkste hulpmiddelen zijn voor menselijke interactie met de buitenwereld. Weinig mensen kunnen het er niet mee eens zijn dat iemand voortdurend ogen nodig heeft, dat wil zeggen 365 dagen per jaar. Daarom is het zo belangrijk om vanaf jonge leeftijd voor ze te zorgen.